Dit jaar laten we ons niet vangen door Corona! Er zijn ondertussen verschillende Bijenplekjes in Maarkedal die een bij-zonder plaatje gekregen hebben en ze mogen gezien zijn. Onze vrijwilligers zijn trouwens nog steeds op pad om nieuwe plekjes te markeren. Spijtig genoeg hebben we door corona de bijenplekjes niet officieel kunnen inhuldigen. Daar gaan we dit jaar een mouw aan passen.

Op zondag 29 mei 2022 organiseren we een officiële inwandeling van de Bijenplekjes. Je kunt tussen 14u en 15u starten in het dorpscafé van Maarke, De Lustige Boer, Maarkeweg 72. Bezoek daarna op eigen houtje een aantal bijenplekjes al wandelend of fietsend. Wij stippelen een mooie toer uit. Er is mogelijkheid om deze zelf aan te passen. Uitzonderlijk voor deze dag is dat de mensen die een bijenplekje hebben, een hele namiddag kunnen aangesproken worden voor een woordje uitleg. Ze krijgen nog een bijkomende markering zodat bezoekers weten bij wie ze terecht kunnen.

Je kan ook op eender welke dag zelf je wandeling of fietstocht uitstippelen en zoemen van het ene plekje naar het andere. Je vindt de Bijenplekjes op www.bijenplekje.be. Daar kun je ook nieuwe plekjes ingeven of kenbaar maken aan info@milieufrontomerwattez.be. De plekjes zijn het hele jaar te bezichtigen, want ze zijn allemaal vanaf de openbare weg te zien, zonder dat je privéterrein moet betreden.

Bijenplekjes zijn plekjes die natuurlijkvriendelijk aandoen. Er is nectar en stuifmeel. Ze zijn niet alleen voor (wilde) bijen interessant, maar ook voor hommels, zweefvliegen, wespen en andere bestuivers. Ze vinden er schuilmogelijkheden zoals gaatjes en spleetjes. Daarom is de grond er niet verhard of afgedekt met anti-onkruiddoek. Integendeel, veel on-kruid is aantrekkelijk voedsel voor bijen. Er worden geen chemische middelen of gifstoffen gebruikt. Een bijenplekje voldoet niet altijd aan alle voorwaarden, maar allemaal samen bieden ze een gunstige habitat in onze streek. De plekjes zijn ook bedoeld als voorbeeld om meer bijenplekjes te creëren.

Deelnemen op 29 mei 2022 is gratis, maar inschrijven is warm aanbevolen. Voor je het weet krijg je een bonnetje voor een kleine lekkernij!

Inschrijven tot en met donderdag 26 mei 2022 bij info@milieufrontomerwattez.be. Laat weten met hoeveel personen, van welke leeftijd en op welke manier van verplaatsen je de toer doet. Vraag uitdrukkelijk vooraf de uitgestippelde toer op papier aan of neem de dag zelf een foto met je gsm van het  routeplan.

www.bijenplekje.be