PERSBERICHT

Behoud kasseien in de Bontestraat

Milieufront Omer Wattez protesteert tegen de geplande asfaltering van de Bontestraat in Sint-Martens-Lierde en Sint-Maria-Oudenhove. De kasseistrook van maar liefst 641 meter lang dateert uit het midden van de 19de eeuw en is uniek voor onze streek omdat ze bijna zeven meter breed is. Kasseien zijn niet alleen veel klimaatvriendelijker dan asfaltwegen, ze zijn ook een typische en herkenbare trekpleister voor fietsers en wandelaars. We zijn niet tegen een heraanlegging van de weg, maar vinden dat hiervoor opnieuw kasseien moeten worden gebruikt.

Omringd door velden, weilanden, bomen en groene bermen maakt de Bontestraat deel uit van prachtige wandel- en fietsroutes. Zo biedt de straat de gelegenheid aan mensen uit de streek en dagjestoeristen om met volle teugen van de schoonheid van de streek te genieten. Kasseiwegen zijn hier ideaal voor omdat ze meer gemeden worden door autoverkeer. Door te asfalteren zal de weg sluipverkeer aantrekken en zo haar bijzonder karakter verliezen. We vinden het wel een positief gegeven dat men ervoor kiest om aan beide kanten van de weg een fietspad in rode asfalt aan te leggen.

Het is ook belangrijk om te weten dat kasseien veel duurzamer zijn dan geasfalteerde wegen. Ze hebben historisch waardevolle bermen waar ook planten en bomen goed in gedijen. Verder kunnen ze vervaardigd worden uit natuursteen uit de streek, zoals porfier en kwartsiet. Als natuurproduct hebben ze een lage impact op het milieu tijdens de gehele levensduur. Met het oog op de klimaatdoelstellingen die Vlaanderen moet behalen, is het niet meer dan logisch om de bestaande natuurvriendelijke routes te behouden.

Milieufront Omer Wattez zet zich onverminderd in voor het behoud van kasseiwegen. Zo redde de milieubeweging in de jaren ‘90 ook al de Haaghoek, die nu vaak opgenomen wordt in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. In 2017 behoedden we De Lange Ast in Zingem.

Ooit werden kasseistroken bekeken als symbool voor de achterstand van de Vlaamse Ardennen, maar vandaag zijn ze alom geprezen voor hun authenticiteit als uniek streekpatrimonium. Kasseiwegen zijn belangrijke cultuurhistorische elementen waar we ook de volgende generaties blijvend van willen laten genieten.

Wil je graag meer lezen? Word lid van Milieufront Omer Wattez voor slechts 12 of 15 euro per jaar. Dan ontvang je ons magazine Onze Streek vier keer per jaar bij je thuis of digitaal en krijg je korting op onze activiteiten. Bovendien steun je ons op die manier om onze prachtige streek te beschermen en krijg je de kans om veel gelijkgezinden te ontmoeten.