Voorzie je tuin van een fruitboom: schaduw, zuivere lucht en lekkers vers fruit!

De voorbije zomers hebben meer dan ooit getoond dat ons klimaat aan het veranderen is. Het wordt duidelijk warmer en dus worden bomen nog belangrijker. Zij zorgen immers voor schaduw in je tuin, zodat je moestuin, siertuin of gazon in de zomer heel wat minder snel uitdroogt. Bovendien nemen bomen veel CO2 op en vangen ze een pak fijn stof op, zodat onze lucht zuiverder wordt. Dit is dus ook goed voor onze gezondheid. Heb jij er al aan gedacht om een fruitboom aan te planten? Wij kiezen hierbij voor oude rassen, zo brengen we ook een stukje erfgoed in onze tuin. Heb je weinig plaats, dan zijn bessenstruiken ook altijd een goed alternatief. Gezonde lucht en lekker vers fruit, dat moet kunnen!

Met de 21ste boomplantactie van Milieufront Omer Wattez Leievallei kan je opnieuw aan het planten. Er is ook een aanbod van zaden voor de aanleg van een bloemenweide. Alle info vind je op https://boomplantactie.wordpress.com/ en op de facebookpagina van MOW Leievallei. Mail je bestelling vóór 10/11/2018. Het plantgoed wordt begin december verdeeld, waarna de boompjes een plekje kunnen krijgen in je tuin. Iedereen aan de slag!

Foto: Flor plukt kersen

Andries en Lien hebben een tuin met allerlei lekkers. Zij wonen in Olsene en plantten in 2008 tal van halfstamfruitbomen en bessenstruiken aan. Tien jaar later kunnen ze veel kersen oogsten, al lusten de merels die ook wel. Met de kersen maken ze grenadine, die hun kinderen Flor en Loes heel lekker vinden. De vroege zomerappeltjes verwerken ze in een slaatje. De rode en witte bessen worden vers gegeten, met een beetje bloemsuiker erbij. Met de walnoten maken ze zelfs notenburgers.