Koken op zonne-energie: zo smakelijk en goedkoop dat je je afvraagt waarom je zelf nog niet op het idee bent gekomen. Of zitten de zaken toch net iets ingewikkelder in elkaar?

Aluminium schotelantenne

Een zonneoven of solar cooker heeft iets weg van een grote aluminium schotelantenne, met in het midden plaats voor je kookpot. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een zonovergoten dag, liefst met een helderblauwe hemel en natuurlijk enkele lekkere ingrediënten. De zonneoven wordt naar de zon gericht, in de juiste hellingsgraad gezet en elk half uur meegedraaid met de richting van de zon. De zonneoven weerkaatst de zonnestralen naar de (bij voorkeur zwarte) kookpot. Zo kan je soep koken, thee opzetten of zelfs volledige eenpansgerechten bereiden.

Slow cooking

Toegegeven, het zal misschien niet zo snel gaan als op uw inductiekookplaat, maar slow cooking is dan ook aan een opmars bezig. In onze contreien is de vereiste zon en heldere hemel het grootste obstakel. De zonneoven wordt hier dan ook meer gebruikt als gadget om eens mee uit te pakken op de camping of als origineel alternatief voor de barbecue. In veel zonnigere landen zou de zonneoven wel een merkbare verbetering van de levenskwaliteit én van de leefomgeving kunnen betekenen.

Koken op hout

Overal in ons land strijden natuurverenigingen – met wisselend succes – om het kappen van bossen tegen te gaan. We vergeten soms echter dat er in de rest van de wereld vaak nog veel grotere bosoppervlakken verdwijnen. In Afrika is dat niet enkel door toedoen van megalomane transportbedrijven à la Essers, maar ook door de plaatselijke kookcultuur: dagelijks koken miljoenen families er nog op hout. De ontbossing en verwoestijning die hiermee gepaard gaan, doen het klimaat geen goed. Zonneovens zouden in deze landen een ideaal, milieuvriendelijk alternatief kunnen bieden.

Eeuwenoude kooktradities

De vzw Sol Suffit, die ontstond als klimaatproject van Natuur.koepel, introduceerde de zonneoven al in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Senegal, Mauritanië en Tanzania. Hoewel de weersomstandigheden er vaak ideaal zijn, met een droog seizoen van acht à negen maanden per jaar, bleek het niet eenvoudig om de eeuwenoude kooktradities te veranderen. Ondanks de vele voordelen – het tegengaan van ontbossing en van longziektes die het koken op houtvuur veroorzaakt – blijft solar cooking er een ‘vreemde’ manier van koken. De hoge prijs blijkt het grootste struikelblok. Een duurzaam exemplaar kost al gauw honderd euro, wat daar een aanzienlijk bedrag is.

De wereld zal dus nog niet meteen massaal op zonnestralen beginnen koken, maar de handige doe-het-zelver vindt op internet wel veel filmpjes over hoe zelf een zonneoven te bouwen. Nodig alvast je vrienden uit voor een zomers tuinfeest.

Nieuwsgierig hoe het werkt? Lieven Scheire legt het uit in dit filmpje.

Meer info en handleidingen: www.solsuffit.be, www.solarcooking.be

Tekst: Ellen Van den Brande, foto: Sol Suffit

 

Interessant artikel? Het verscheen in Onze Streek, het tijdschrift van MOW. Word lid en krijg vier keer per jaar Onze Streek in je bus, boordevol boeiende schrijfsels over milieu, natuur en erfgoed in de Vlaamse Ardennen.