Huis Van De Zaailing in Etikhove
‘En ze hebben er ook koffie’ staat op de flyer van kruidenierswinkel Huis Van De Zaailing. ‘Ik wou bevreemdend zijn’, zegt Nelis Schiettecatte. In 2019 startte hij samen met Katrien Dobbelaere bioboerderij De Zaailing in Nukerke. Daar telen ze jaarrond zo’n 60-tal soorten groenten en kruiden.
Tekst en foto's: Kim Segers
Naast afzet aan horecazaken verkoopt De Zaailing haar producten in de veldwinkel, aangevuld met producten van collega-bioboeren. Allemaal korte keten, seizoensgebonden en lokaal. Maar omdat de veldwinkel niet het hele jaar open kan blijven, groeide het idee om een kruidenierswinkel te starten in Etikhove. Katrien en Nelis namen Marie Lambert onder de arm om de winkel open te houden.
De winkel is op 1 juni opengegaan, proficiat! Hoe is het idee van een buurtwinkel gegroeid?
Katrien: Onze veldwinkel heeft geen aangelegde oprit en parking, waardoor het er in de winter te nat is. We willen continuïteit bieden aan de klanten en we voelden dat die vraag er ook was. Mensen kunnen nu kiezen. Willen ze het gemak van alle boodschappen ineens, dan komen ze naar het Huis van de Zaailing. Willen ze de beleving van de groenten op het veld, dan kunnen ze naar de veldwinkel.
Nelis: Met deze winkel komen drie zaken samen. Katrien is bioboerin. Marie heeft veel ervaring en kennis over natuurvoeding, kruiden en productieprocessen. En mijn verhaal is dit dorp. Ik ben hier opgegroeid en vind het fantastisch om dingen te kunnen neerzetten die hier betekenis hebben.
Marie: Alles is organisch gegroeid. Nelis kwam met de naam, ik kwam op het idee om in het logo een serre of huisje op te nemen en Katrien bedacht de slogan ‘van akker naar dorp’. Zo had iedereen bij alles zijn inbreng en verliep de opstart heel vlot. Op zes maanden tijd zijn we van het eerste idee tot de opening gegaan.
(v.l.n.r.) Katrien, Nelis en Marie van Huis van de Zaailing
Hoe kwam Marie bij jullie project terecht?
Nelis: Het land vraagt veel tijd en aandacht. Dus hadden we iemand extra nodig voor de winkel. Marie woont vlakbij de veldwinkel en was er ook klant. Ze werkte voordien in een natuurvoedingswinkel in Horebeke. We zagen haar als de ideale persoon voor onze winkel. Daarom polsten we of zij dit zag zitten. Marie is van onschatbare waarde geweest bij de opstart. Ze heeft enorm veel kennis. Zonder haar was dit niet gelukt.
Marie: Nelis en Katrien zijn mensen die vanuit het hart spreken. Daarnaast sprak het sociale aspect mij aan: de ontmoeting met mensen met voeding als medium. Ik woon ook in de buurt. We doen alles met de fiets en een haalbare woon-werkverplaatsing is belangrijk.
Het aanbod van de Zaailing is uitgebreid met andere producten. Hoe maken jullie een keuze?
Nelis: We streven naar een aanbod voor al je kleine boodschappen. Nagenoeg alles wat we hier aanbieden is biologisch, op een paar lokale producten zonder label na. We focussen op kwaliteit, gezonde voeding en verantwoorde productieprocessen.
Katrien: Kwaliteit en versheid vinden we beiden heel belangrijk. Zo laat de gekoelde serre in onze winkel ons toe om de kwaliteit van de groenten zoveel mogelijk te behouden. De serre maakt het winkelen ook leuk, het lijkt net een eigen groenteserre. Op het land zijn er ook tunnels met zowel buiten als binnen groenten. Dat principe wordt in de winkel doorgetrokken.
Vanuit welke visie komt jullie interesse in biologische teelt?
Nelis: Er maar één manier om met voeding om te gaan: smaak primeert. En dat kan je het beste bereiken met biologische teelt. Iemand die twijfelt moet je maar een tomaat van Katrien laten proeven. Zeker bij tomaten, wortelen en sla is er een enorm verschil in smaakbeleving. Dan hoef je niet veel meer uit te leggen. Vandaag nog zei een klant: ‘Nu ik de groenten van De Zaailing geproefd heb, kan ik niet meer terug.’
Marie: voor mij is het ook heel logisch. Mijn ouders kozen ook steeds voor biologische voeding. Respect voor de natuur staat daarbij voorop. Onze levenswijze is daarop gericht.
Katrien: Voor mij primeert het productieproces. En dat in samenwerking met de natuur. De smaak volgt vanzelf wanneer je met liefde omgaat met de bodem en de planten. Je moet ze verzorgen en tijd geven. Omwille van de duidelijkheid koos ik voor het keurmerk ‘bio’. Er moet dan niet meer over gezeverd worden want het is gecontroleerd.
Het gevarieerde aanbod.
Vanwaar de keuze voor dit pand in Etikhove?
Katrien: Nelis is een geboren en getogen Etikhovenaar. Iedereen kent hem en er was geen buurtwinkel meer in het dorp. Daarbovenop is deze plek op nog geen twee kilometer van het land verwijderd.
Nelis: Het pand zelf was van mijn grootvader. Hij had een bedrijf, Fotokeramiek Van Welden. Mijn neef heeft het bedrijf en dit pand overgenomen en er zijn eigen twist aan gegeven, (Ohmr, red.). Het gebouw bleek groot genoeg voor een tweede functie. Ik vind het heel leuk dat ik hier weer rondloop. Dit was het ouderlijk huis van mijn moeder.
Marie: We zouden deze winkel graag zien als een ontmoetingsplaats in het dorp, waar mensen een lekker, kwaliteitsvol product kunnen halen. Onze klanten zijn heel gevarieerd: twee jonge kindjes uit de buurt die een ijsje komen halen, een oudere dame die groenten koopt en een babbeltje slaat ... Er komen ook mensen van verder weg speciaal voor de groenten van De Zaailing.
Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?
Katrien: Dit is een pop-up voor een korte periode. Daarna verhuizen we naar de andere kant van dit pand, dat iets groter is en waar meer licht zal binnenvallen. Er moeten eerst nog een paar verbouwingen gebeuren.
Veel succes met jullie sfeervolle winkel met een heel aangenaam persoonlijk contact!
Huis van de Zaailing
Onderbossenaarstraat 1a
9680 Etikhove (Maarkedal)
Zowel De Zaailing als Huis van de Zaailing zijn te volgen op Facebook en Instagram.
DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN DE WINTEREDITIE VAN ONS LEDENMAGAZINE ONZE STREEK 2020. WIL JE ONS NATUUR- EN MILIEUMAGAZINE OOK GRAAG ONTVANGEN? WORD DAN NU LID VAN MILIEUFRONT OMER WATTEZ EN KLIK HIER.