Kerk in de bloemen in Lozer

Sinds begin mei kwamen al meer dan 1200 bezoekers het prachtig resultaat bewonderen Kerk in de bloemen in Lozer (Kruisem). Vrijwilliger Peter Bral, die ook vaak voor MOW actief is, is de drijvende kracht achter het project. Hij vertelt hoe het allemaal tot stand kwam en waarom je zeker eens een bezoekje moet brengen voor het einde van de maand.
"In de tweede helft van de maand april werd mij door Lozer Cultureel gevraagd om het kerkje van Lozer (Kruisem) om te toveren tot een kerk vol bloemen. De aanzet was een eerdere opdracht om tijdens de paasweek een vijftal bloemstukken te maken voor het kerkje: eentje voor Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszaterdag en Paaszondag. Deze vijf bloemenstukken fleurden de kerk op, wat op bijzonder veel symphatie kon rekenen van de plaatselijke bevolking en van talrijke wandelaars en fietsers. Zo ontstond het idee om het kerkje eens volledig in de bloemen te zetten.
Bloemenhulde
Omdat het de bloemenmaand bij uitstek is, rijpte het idee en het enthousiasme om dit te realiseren in de maand mei. Het opzet refereert ook naar de jaarlijkse traditie van de “bloemenhulden” die vroeger in de kerken plaatsvonden.
Twee begenadigde en enthousiaste bloemenkunstenaars, Leen Claus en Adriën Dhuyvetter, en ikzelf sloegen de handen in elkaar. We zijn bijzonder trots dat we dit konden realiseren op zo'n korte tijd. Dat was niet gelukt zonder een grote groep vrijwilligers die spontaan hun medewerking verleenden, niet alleen om de bloemen te plaatsen, maar ook om dit een maand lang in stand te helpen houden.
Bij het uitvoeren van het concept van deze bloemenrealisatie werd terdege rekening gehouden met de integriteit van het historisch gebouw en met respect voor de religieuze waarden. Ook deden we een poging om de bloemenhulden van weleer, die ondertussen een stukje erfgoed geworden zijn, nieuw leven in te blazen. Bloemetjes gesneden uit eigen tuin kunnen dus, zoals de traditie het wil, bijgezet worden in daartoe voorziene vazen in de zijbeuk en rond het Mariabeeld geplaatst worden. Op deze wijze kunnen ook de bezoekers deelnemen aan het project.
Kunst voor een ruim publiek
We houden het niet alleen bij bloemen. Ook gedichten en muziek passen perfect in het plaatje. Aan de binnenzuilen van de kerk hangen enkele gedichten uit, onder meer van de dorpsherder J. De Boever en enkele dorpsbewoners. Op de achtergrond speelt steeds klassieke muziek. Ook waren al enkele spontane concerten van enkele muzikanten die onaangekondig op het orgel of een meegebracht instrument hun kunsten lieten horen.
Het kerkje van Lozer wordt, ondanks het feit dat er geen erediensten meer plaatsvinden, elke dag opengesteld voor bezoekers. Occasioneel vindt er nog eens een begrafenis of een doopplechtigheid plaats.
Ondertussen is de bloemdecoratie afgewerkt en hebben we de voorbije dagen al meer dan 1200 bezoekers over de vloer gehad. We vragen wel begrip dat er vanwege de coronamaatregelen slechts 15 mensen op hetzelfde moment toegelaten worden in de kerk.
Half mei worden de bloemstukken vervangen door andere en zal er een grote wijziging doorgevoerd worden aan het concept.
Het loont zeker de moeite om eens een kijkje te komen nemen!"
Buiten de bloemenpracht op zich werden er, in het concept, ook enkele opmerkelijke planten verwerkt: – Dorianthus excelsa (speerlelie): nakomelingen van planten die tijdens de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent veelvuldig gebruikt werden om de binnenstad met een exotisch tintje op te fleuren. -Tillandsia usneoïdes (Spaans Mos): een hangplant zonder wortel die groeit door de luchtvochtigheid. – Mussela lasiocarpa (Chinese lotusboom): een “dwergbanaan” uitzonderlijk in bloei. – Enkele piramydale azalea's van respectabele leeftijd en Rhododendrons die bestemd waren voor de geplande Floraliën (jammerlijk afgelast). |
Het is uitzonderlijk om dit vrijwilligersproject te realiseren met beperkte middelen. Het werd mogelijk gemaakt door initiatiefnemer Lozer Cultureel maar ook door vier plantenbedrijven die enthousiast planten ter beschikking stelden uit eigen collectie.
De kerk is van 1 mei tot 31 mei vrij toegankelijk van 9 tot 18 u.
Voor verdere info kan u mij ten allen tijde contacteren op het nummer 0475/984248 of via mail: peterbral@skynet.be.