De jager in Beerlegem, Zwalm. Foto MOW

In het hele land vonden dit weekend acties plaats voor propere lucht. In verschillende steden werden standbeelden voorzien van mondmaskers. Actievoerders van Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) namen standbeelden onder handen in Brakel, Deinze, Geraardsbergen, Kluisbergen, Maarkedal en Zwalm. Zo willen ze hun eisen voor propere lucht kenbaar maken aan de lokale besturen.

MOW vraagt dat ook kleinere steden en landelijke gemeenten werk maken van zuivere lucht. De kaart van Curieuzeneuzen toont aan dat de luchtkwaliteit zelfs in kleine stads- en dorpskernen bedroevend is. Ook langs de steenwegen die deze plekken met elkaar verbinden zijn de resultaten slecht.

In steden als Geraardsbergen, Oudenaarde, Deinze, Ronse, Waregem en Zottegem dienen de stadsbesturen meer in te zetten op autovrije en autoluwe zones en op autodelen. Dit zal niet enkel ten bate gaan van de luchtkwaliteit, maar zal ook de algemene leefkwaliteit vergroten.

Ten tweede moet er volop geïnvesteerd worden in duurzame mobiliteit tussen de kernen. Het openbaar vervoer in het zuiden van Oost-Vlaanderen moet absoluut beter, en fietsers en voetgangers verdienen een veilige plaats in het verkeer.

Tot slot wil MOW dat de ruimtelijke ordening verbetert. Voor veel mensen uit de streek is een eigen wagen onontbeerlijk. Dit zorgt voor een grotere druk op de plekken waar al dit autoverkeer samenkomt (de steenwegen, dorpskernen en de grotere steden in de omgeving). Door te streven naar verdichting rond trein- en busstations en het vrijwaren van open ruimte, is het mogelijk om een performant openbaarvervoersysteem uit te bouwen.