Alle huishoudens in ons land moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Daar houdt iedereen die nu renoveert best al rekening mee. Om de doelstellingen mee mogelijk te maken, ging Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) in 2022 een samenwerking aan met de Milieuadvieswinkel (MAW). Dankzij een financiële injectie kon MAW toen een benovatiebegeleider aanstellen in de gemeenten Geraardsbergen, Deinze, Ronse, Zottegem en Zwalm. Sinds 1 januari 2023 komen daar ook de gemeenten Lierde, Brakel, Maarkedal en Kluisbergen bij!

Foto: Benovatiecoach Stéphanie adviseert in Geraardsbergen (MOW).

De Milieuadvieswinkel is een dienst aangeboden door het Gents Milieufront (GMF). Burgers van de betrokken gemeentes kunnen bij de architecten van MAW terecht voor renovatieadvies en in een volgende fase voor renovatiebegeleiding. ‘Bij het eerste bezoek geven we altijd advies met basisinformatie over energiebesparende maatregelen. Daaruit kan een begeleiding voortvloeien. We doen dan opmetingen, geven advies over materiaal, helpen aannemers zoeken, vergelijken offertes, gaan na of de werken goed zijn uitgevoerd en helpen premies aanvragen’, legde Stijn Gaudissabois van MAW eerder al uit in Onze Streek (ledenmagazine van MOW).

Het betreft geen structurele werken, maar puur energiebesparende maatregelen zoals dak- of zoldervloerisolatie, isolatie van buitenmuren, vloer- of kelderplafondisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboilers, warmtepompen of warmtepompboilers en ventilatiesystemen.

Foto: Benovatiecoach Stijn Gaudissabois van MAW

En er is ook een extraatje voor MOW-leden. Zij krijgen ook begeleiding voor klimaatadaptieve maatregelen. MAW probeert de natuur te gebruiken om burgers te beschermen tegen oververhitting ten gevolge van de klimaatcrisis. Je kan de woning extra lang koel houden door groengevels, groendaken, buitenzonnewering of zelfs een simpele boom die schaduw voorziet. Daarnaast geeft MAW ook extra advies over de opvang en infiltratie van regenwater.

MOW steunt MAW financieel bij het begeleiden van gratis renovatieadvies en renovatiebegeleiding. De overeenkomst kadert binnen de oproep van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen voor de lokale renovatieprojecten ‘Zuid-Oost-Vlaanderen renoveert!’ De gespecialiseerde architecten van MAW kunnen dus naar hartenlust hun werk verder zetten en uitbreiden. Ze leveren renovatiebegeleiding en ontzorging aan particuliere woningeigenaars in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen.

MOW is zeer tevreden met de uitbreiding van de samenwerking en hoopt dat zoveel mogelijk renoveerders gebruik maken van deze gratis dienst! Ook in de andere gemeenten binnen het MOW-werkingsgebied wordt renovatiebegeleiding aangeboden, maar dan door andere organisaties. In principe is er voor elke gemeente een optie om gratis begeleiding te krijgen, behalve in Gavere.   

Steun je Milieufront Omer Wattez vzw in onze inspanningen voor milieu, klimaat, natuur en erfgoed? Word dan hier lid!