Natuurlijke wijnen in biologische verpakking

Een bezoek aan de wijnkelder van Pro Vino Vero
Belgen zijn wereldkampioenen in wijn drinken. Dagelijks worden er in ons land 1 miljoen flessen wijn gedronken. Vlaanderen is een paradijs voor wijnliefhebbers, alle soorten van over de hele wereld zijn hier te vinden. In Wortegem-Petegem bezoeken we de wijnkelder van Joost Prové, importeur van natuurlijke en biologische wijnen en ontwerper van een eigen ecologische lijn.
Tekst en Foto's: Kim Segers
Als leerkracht in het muziekonderwijs wordt Joost Prové ontroerd door grote en kleine dingen. Naast muziek kan ook wijn hem erg raken. Sinds de jaren 90 is Joost vertrouwd met biologische voeding en na een reis in Italië wist hij zeker dat hij wijn wilde importeren. Sinds maart 2000 combineert hij zijn job als muziekleerkracht met de invoer en verdeling van biologische wijnen uit Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Spanje.
Op je website kan je kiezen tussen twee winkels: de complete store en de private label store. Wat is het verschil?
In de complete store vind je alle wijnen die ik verkoop, momenteel zo’n 85 wijnen. De private label store is een lijn die ik zelf heb ontwikkeld. Het is een selectie van 22 wijnen die ik aanbied in milieuvriendelijke verpakking. Ik verkoop wijn zo puur mogelijk, dus ik wou ook over de verpakking nadenken. Een naakte fles fascineert me. Omdat er bij de etikettering op de wijndomeinen standaard giftige lijm wordt gebruikt, vermijd ik dat proces bij de wijnflessen binnen deze selectie. In plaats daarvan ontwierp ik een kartonnen label rond de nek. Bij de ontwikkeling van de lijn hield ik rekening met het energetisch niveau na recyclage. In tegenstelling tot plastic, zit het energetisch niveau van glas en karton goed. Ook de capsules rond de flessenhals uit plastic of licht metaal lieten we weg omdat ze overbodig zijn.
Mijn private label is een persoonlijk verhaal. Het is fijn dat de wijndomeinen erin meegaan. Zo kan ik exact dezelfde kwalitatieve wijn aanbieden in een andere verpakking. Ik zal er de wijnwereld niet mee veranderen, maar het zet wel aan tot nadenken. Ik werk samen met een wijndomein dat ook een dergelijke lijn heeft ontworpen.
De wijnen in je private label store hebben nummers en geen namen. Vanwaar die keuze?
Ik constateerde dat mijn klanten geen etiketten lezen. Ze laten de smaak van de wijn primeren. Daarom beperk ik de informatie op de voorkant van de etiketten tot wat een klant onmiddellijk wil weten, namelijk het druivenras, de streek en het jaar. Voor mijn plezier en om de nieuwsgierigheid van de klanten te prikkelen, heb ik elke wijn een nummer en een sterrensysteem gegeven. Dat laatste is een spelletje van mezelf. Ik geef elke wijn een score van 1 tot 5 sterren. Op de achterkant van het etiket staat de rest van de strikt noodzakelijke informatie, zoals de wijnboer, het alcoholpercentage en het lotnummer.
In onze private label store hebben we zowel basiswijnen als cultuurwijnen. De prijs varieert van 6,5 euro tot meer dan 20 euro per fles. Door de basic range krijg ik vertrouwen van de klant en daardoor verkopen de wijnen in het duurdere segment inmiddels ook goed. Dat is de sterkte van die reeks. In feite heb ik een eigen merk gecreëerd.
Biologische en natuurlijke wijnen
Wanneer is je passie voor wijn ontstaan?
Ik heb een passie voor alles wat ontroerend is en wijn is dat voor mij ook. Ik vind de uitspraak van de componist en organist Louis Vierne treffend: ‘J’ai un seul but: émouvoir’. Grote en kleine zaken in alle facetten van het leven weten mij te ontroeren. Dat kan gaan van mijn vrouw en kinderen tot de eenvoudigste lekkere wortel, of de ijsvogel die hier in de tuin komt. Van wijn kan ik dus ook ontroerd raken. Voor mij is dat de link tussen muziek en wijn. Zoals een muziekstuk een verhaal kan vertellen, kan ook wijn fijnbesnaard zijn. Maar dat vind je niet in de goedkoopste niche. Ik maak daarom een onderscheid tussen de daily wines en de cultuurwijnen. Die laatste hebben iets extra en kunnen ons raken.
Verkoop je enkel biologische wijnen?
Al mijn wijnen zijn natuurlijke wijnen, de meeste ook biologisch. Enkele producenten willen niet gecertificeerd worden. Ze hebben dus niet het biologische label. Dat komt door de kostprijs van de controles. Elke fles is twee keer onderhevig aan keuring, eenmaal bij de wijnboer en eenmaal bij de invoerder. Controles zijn goed, maar het klopt niet dat enkel wie natuurlijk werkt moet betalen. Het grootste deel van de voedingswereld, die chemisch werkt, wordt niet gecontroleerd. Dat zou moeten veranderen. Het is net wie chemisch werkt die een soort van taks zou moeten betalen.
We hebben slechts een drietal wijnen die niet gekeurd zijn, maar dat zijn wel de meest natuurlijke wijnen van ons hele gamma. Dat komt onder meer doordat de term ‘biologische wijn’ niet bestaat. Het is steeds ‘wijn gemaakt uit biologisch geteelde druiven’. Bij sommige lastenboeken worden extra stoffen, zoals smaakverbeteraars, getolereerd.
Wijn bevat ook altijd sulfiet, voor de stabilisatie. Dit beschermt wijn tegen UV-licht, neonlicht, temperatuurwisselingen en schokken bij transport. Er zijn twee soorten sulfiet: exogene en endogene. Exogene sulfiet voegt de mens zelf toe, maar wijn bevat van zichzelf ook endogene sulfiet. Zelfs natuurlijke wijn die niet gesulfideerd is, bevat toch ongeveer 8 milligram sulfiet. Biologische wijn bevat een lagere dosis aan sulfiet dan niet-biologische wijn. Toch wordt ook aan biologische wijn soms exogene sulfiet toegevoegd. In een zoete witte wijn zit het meest sulfiet omdat witte wijn restsuiker bevat. Bovendien worden witte wijnen meer gefilterd dan rode. Daardoor haalt men er alle bestanddelen van moeder natuur uit die kunnen conserveren. Om te vermijden dat de restsuiker opnieuw begint te gisten, wordt opnieuw sulfiet toegevoegd. Bij rode wijn heb je hier iets minder last van.
Hoe selecteer je de wijnen?
De afgelopen 20 jaar heb ik een netwerk opgebouwd. Elk wijndomein waarvan we wijn aanbieden, heb ik persoonlijk bezocht. Daarnaast ga ik naar professionele beurzen. Intussen ontvang ik elke dag mails van wijndomeinen die ik screen en controleer. Ik heb ook contactpersonen in het buitenland die tips geven en ik koop regelmatig een proefpakket aan. Het merendeel van de wijnen keur ik af. Wat er nu bij komt, moet echt verschrikkelijk goed zijn. In alle segmenten, van duur tot goedkoop, heb ik wijnen die er op hun plaats staan. Af en toe moet er iets veranderen. In een wijnzaak moeten er nu eenmaal altijd nieuwe producten bij komen.
Wat is jouw afzetmarkt?
Ik verkoop zowel aan de consument als aan winkels en restaurants. Ik werk met een externe transportfirma en zo heb ik in elke stad een agent die voor mij verdeelt. Dat zijn vaak grote hoeveelheden.
Voor de consumenten zijn er vier degustatieweekenden per jaar waarvoor klanten vooraf kunnen inschrijven. Tijdens deze degustaties hebben we tijd voor een woordje uitleg en mogen de klanten alles proeven. Dat noem ik de pijnbank van onze wijn. Indirect beslist de klant mee welke wijnen eruit gaan en welke blijven. Wanneer ik zie dat de stock van een bepaalde wijn moeilijk leeg raakt, dan haal ik die wijnen eruit. Dat is een mooi evenwicht. Ik heb die signalen moeten leren herkennen, want je werkt samen met wijnboeren en die zie je allemaal even graag. Er zitten soms heel mooie wijnen bij, maar als het niet werkt dan moet ik de knoop doorhakken.
Naast onze degustatieweekenden kan men uiteraard ook wijn bestellen. We zijn een winkel zonder openingsuren. Bel of mail ons dus om een afspraak te maken.
Meer info op: www.provinovero.be
DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN DE WINTER-EDITIE VAN ONS LEDENMAGAZINE ONZE STREEK 2022. WIL JE ONS NATUUR- EN MILIEUMAGAZINE OOK GRAAG ONTVANGEN? WORD DAN NU LID VAN MILIEUFRONT OMER WATTEZ EN KLIK HIER.