Ter compensatie van de potentiële milieuschade waartoe een ballonnenactie van eetgelegenheid Økkerennoot uit Oudenaarde had kunnen leiden, schenkt de uitbaatster van de zaak 200 euro aan Milieufront Omer Wattez vzw. Op Valentijnsdag liet Charlotte Van Zele ballonnen op met cadeaubonnen. Door de hevige wind belandden de ballonnen echter tot in Wit-Rusland. Dat leidde tot heel wat verontwaardigde reacties op sociale media. Ballonnen zijn namelijk zeer schadelijk voor het milieu.

“Ik dacht enkel aan Valentijn, het feest van de liefde, maar heb helemaal niet stilgestaan bij de gevolgen”, vertelt uitbaatster Charlotte. “Ik had ook helemaal niet verwacht dat ze zo ver zouden vliegen. Nu zie ik in dat dit helemaal verkeerd was. Daarom wil ik dit compenseren door een schenking te doen aan Milieufront Omer Wattez vzw, een regionale milieuvereniging die zich keihard inzet voor het milieu, de natuur en het erfgoed.” Økkerennoot is een voedingszaak die begaan is met verse voeding, eco-verpakkingen en rietjes met een ruim aanbod aan plantaardige melken en producten.

Milieufront Omer Wattez ziet de schenking als een opportuniteit om de ballonnenproblematiek in de verf te zetten. De milieuvereniging hoopt dat de aandacht leidt tot een compleet verbod op dergelijke ballonnenacties in de toekomst. Heliumballonnen kunnen namelijk duizenden kilometer verder in de natuur of de oceanen terechtkomen.

“Men is er zich misschien nog te weinig van bewust, maar ballonnen staan in de top drie van het meest schadelijk afval”, zegt Joost Elet, communicatiemedewerker bij Milieufront Omer Wattez. “Ze worden volledig of gedeeltelijk opgegeten door vogels, vissen en zeehonden. Dat leidt tot interne opstoppingen in de maag en de darmen … met een langzame en bijzonder pijnlijke hongerdood tot gevolg. Andere land- en zeedieren raken verstrikt in de lintjes, de mondjes en de tuitjes die bevestigd worden aan de ballonnen. Dat leidt dan weer tot verdrinking, verstikking of de onmogelijkheid om te vluchten van roofdieren.”

“Sommige vogels zien de ballonlinten aan voor eten en voederen ze zelfs aan de jongen, eveneens met fatale gevolgen. Volgens verschillende studies liggen er aan onze Noordzeekust elke 100 meter ongeveer twaalf stukjes ballon. De ballonnen die niet aanspoelen of door dieren gegeten worden, dragen dan weer bij aan de plastic soep. Ook zogenaamde biologisch afbreekbare ballonnen zwerven jaren rond voor ze verteerd worden. Ze richten in tussentijd evenveel schade aan als latexballonnen.”

Om al deze redenen roept Milieufront Omer Wattez alle steden in de Vlaamse Ardennen en omstreken op om zo snel mogelijk een verbod op het oplaten van ballonnen in te voeren. “Er zijn veel milieuvriendelijke alternatieven voor een feestje”, vult Joost Elet aan. “Denk maar aan natuurlijke kaarsen, ecologische bloemen of een inheemse boomplanting.”