Onderweg naar schone mobiliteit
Het klimaat, dat is een zorg voor de overheden, instellingen, bedrijven en … ook ons allen. In dit artikel bespreken we hoe je de eigen CO2–uitstoot kan terugdringen door voor slimme en vaak ook goedkopere mobiliteit te kiezen. Want ook de prijs is in deze tijden een belangrijke reden om over te schakelen naar groener transport. Mobiliteit is verantwoordelijk voor 20 à 25% van de globale uitstoot.
Tekst: Patrick Vandemenschbrugge Leadfoto: Robin Vanheuverswyn
In Europa is transport de enige grote economische sector waar de uitstoot van broeikasgassen nog elk jaar toeneemt. De alternatieven voor de wagen met verbrandingsmotor zijn gekend: stappen, (elektrisch) fietsen, openbaar vervoer, de elektrische wagen en vooral (elektrisch) autodelen.
Fietsen als alternatief voor de wagen
-
Investeer in een goede fiets die uitnodigt tot fietsen. Het reliëf in onze streek vereist al gauw 21 versnellingen als je ontspannen wilt fietsen. Zorg bovendien steeds voor een goed en tijdig onderhoud van je tweewieler.
-
In onze regio is een elektrische fiets geen luxe. Het is een van de topinvesteringen als je echt klimaatactie wenst te ondernemen. Wie een elektrische fiets bezit, neemt veel vaker de fiets om afstanden tot 10 km af te leggen.
-
Een elektrische vouwfiets mag gratis mee op de trein. Deze combinatie kan, net zoals een elektrische step, voor het woon-werkverkeer een alternatief zijn voor de eigen wagen. De Nederlandse Fietsersbond helpt je de juiste elektrische fiets te kiezen op www.fietsersbond.nl/stappenplan-ebike-kopen-2021.
-
Op www.fietsersbond.be/de-fiets vind je dan weer heel wat informatie over types fietsen, kinderenvervoer, diefstalpreventie, …
-
In het woon-werkverkeer is bij afstanden van meer dan 10 km de speed-pedelec een waardig alternatief voor de auto. Deze rijdt tot 45 km/u. Eigenaars krijgen een totaal andere indruk van afstand en vele bestemmingen worden ‘befietsbaar’.
-
Heel wat werkgevers bieden een (belastingvrije) fietsvergoeding aan. Die bedraagt momenteel maximum 0,24 euro per kilometer.
-
Informeer bij je werkgever of een fiets (e-bike of speed-pedelec) kan geleased worden via de werkgever. De aankoop, onderhoud, herstelling én toebehoren zijn voor de werkgever 100% aftrekbaar. Info: https://www.tijd.be/netto/analyse/mobiliteit/hoe-interessant-is-een-leasefiets/10211681.html
-
Denk je nog steeds dat boodschappen doen met de fiets onpraktisch is? Er bestaan voldoende oplossingen om vaker boodschappen met de fiets te doen: bakfietsen en fietskarren allerhande. Maar ook met gewone fietstassen kun je meer boodschappen vervoeren dan je denkt. Op www.fietsersbond.be/de-fiets vind je ook hierover heel wat interessante info.
-
Slecht weer bestaat niet. Slechte (regen)kledij wel. Laat je adviseren.
-
Gebruik de app of website van het KMI (www.meteo.be) om een droge rit te plannen. Soms is het vertrek tien minuten uitstellen voldoende om droog op je bestemming aan te komen. Wist je dat het slechts 8% van de tijd regent in België?
-
Er zijn heel wat hulpmiddelen bij het kiezen van een veilige route. Google Maps biedt je meerdere routes aan, inclusief hoogtemeters en profiel van de ritten. Je hoeft zelfs geen telefoonhouder op je fiets te hebben voor navigaties onderweg. Stop de telefoon in de binnenzak van je jas en luister naar de navigatiestem die je tijdig waarschuwt wanneer af te slaan.
-
Neem een abonnement (12 euro per jaar) op Blue Bike. Op bijna 100 plaatsen in België, vaak aan het station, kun je zo voordelig (en in sommige steden helemaal gratis) een blauwe fiets huren om op je bestemming te raken. Info op www.blue-bike.be.
-
Sommige fietshandelaars doen herstellingen aan huis of komen je fiets (tegen een kleine vergoeding) thuis ophalen. Neem een kijkje op https://www.fietsersbond.be/fietsherstelaanhuis of informeer bij fietshandelaars in je buurt. In vele stations is er een fietspunt (www.fietspunten.be) waar je kleine herstellingen kunt laten uitvoeren of een fiets kan huren.
-
Ook pech onderweg hoeft geen drama meer te zijn: VAB fietsbijstand (https://www.vab.be/nl/pech-en-reisbijstand/fiets/fietsbijstand), Touring (https://www.touring.be/nl/producten/fietsbijstand), Bike Assist (https://www.bikeassist.be) en DVV Fietsverzekering (https://www.dvv.be/nl/verzekeringen/fiets-en-motor/fietsverzekering.html).
-
Verschillende verzekeringsmaatschappijen en ook VAB bieden een verzekering tegen diefstal en schade aan: https://www.vab.be/nl/pech-en-reisbijstand/fiets/fietsverzekering.
Openbaar vervoer
-
In dit digitale tijdperk is het een makkie om je route per trein of bus uit te stippelen. Je voegt gewoon je vertrekpunt en bestemming in op de website van www.belgiantrain.be of www.delijn.be.
-
Indien er geen fietsenstalling is aan je bushalte, kun je je wenden tot de mobiliteitsdienst van je gemeente die er (gratis) een kan laten plaatsen door De Lijn.
(Elektrisch autodelen: foto Jonathan Clerckx)
Elektrisch autodelen
-
Een gezinsauto vervangen door een elektrische deelauto leidt tot een grote reductie van je CO2-uitstoot.
-
In onze regio heeft Cambio elektrische deelauto’s in Oudenaarde, Zingem en Kruishoutem (www.cambio.be).
-
Coöperatie Partago (www.partago.be) heeft enkel elektrische deelauto’s. In onze regio zijn er echter nog geen standplaatsen. Vier buren kunnen wel samen een Partago-wagen naar hun buurt halen: https://www.partago.be/nieuwe-partago-community.html.
-
In het MOW-werkingsgebied kun je in Brakel, Geraardsbergen, Kluisbergen, Lierde, Maarkedal, Ronse en Zottegem ook gebruik maken van de elektrische deelauto’s van intercommunale SOLVA. Alle info en filmpjes vind je op https://www.valckenier.be/carsharing en op https://www.so-lva.be/28-elektrische-deelautos-in-zuid-oost-vlaanderen. Bij dit systeem zijn geen instap- of abonnementskosten. Je betaalt enkel per afgelegde km en gebruiksduur.
-
Batt Mobility is in Gent actief maar heeft ook een elektrische deelwagen in Kruisem: https://www.battmobility.be.
-
Op www.autodelen.net vind je ook niet-elektrische deelauto’s in je buurt terug. Nog meer info op https://www.detransformisten.be/artikel/gedeelde-mobiliteit-een-overzicht.
Ritten delen
Wie vrije plaatsen heeft in de wagen kan deze aanbieden. De chauffeur recupereert een deel van de onkosten en op die manier is ritten delen een plezante en vrij goedkope manier om in heel België en daarbuiten te geraken. Op https://www.detransformisten.be/artikel/gedeelde-mobiliteit-een-overzicht vind je organisaties zoals www.taxistop.be, www.eurostop.be, www.carpool.be, www.eventpool.be die op een of andere manier ritten delen.
Elektrische wagen
Ook de overstap naar elektrisch vervoer betekent een grote CO2-besparing. Een klassieke wagen gebruikt amper 14 tot 30 % van de energie om te rijden. Elektrische motoren zetten 74 tot 94 % van de opgewekte energie om in beweging. Dankzij deze grotere efficiëntie is er niet veel extra elektriciteit nodig om iedereen elektrisch te laten rijden.
Ook de klimaat- en gezondheidsvoordelen zijn groot, zelfs als de elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Wie in België elektrisch rijdt, zorgt alles samen voor 65 tot 80 % minder uitstoot ten opzichte van een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor. Toch blijft ook individueel bezit van een elektrische auto schadelijker dan de eerder genoemde alternatieven.
-
Wil je een elektrische wagen kopen? Informeer je dan op www.ev-database.nl. Deze website beschrijft niet enkel de gemiddelde actieradius van elke wagen, je ziet er ook de reële actieradius tijdens de verschillende seizoenen, op de snelweg en in de stad. Want daar zit doorgaans een behoorlijk verschil in. Opgelet: de prijzen hebben betrekking op Nederland.
Daarnaast krijg je een mooi overzicht van het laadvermogen van elke wagen. Ook dat is een belangrijk punt. Thuisladers en gewone openbare laadpalen leveren wisselstroom (AC). Snelladers leveren gelijkstroom (DC). Maar sommige elektrische wagens laden enkel met wisselstroom, terwijl andere beide systemen aankunnen. Ga dus voor de aankoop van een elektrische auto na hoe snel die wisselstroom en/of gelijkstroom kan laden. Want samen met het vermogen van de laadpaal, bepaalt dit de oplaadtijd.
-
Vind hier de laadpalen in je buurt: https://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen.
-
Heb je geen garage of oprit en kun je niet binnen loopafstand (500 meter) terecht bij een publieke laadpaal? In Vlaanderen plaatst de netbeheerder gratis een publieke laadpaal in jouw buurt. Dat heet ‘paal-volgt-wagen’. Meer info op www.fluvius.be.
-
Elektrische wagens zijn nog steeds duurder dan een vergelijkbare versie met verbrandingsmotor. Een tussenstap kan de installatie van LPG of CNG zijn. De Hogeschool voor Techniek en Wetenschap van Saarland berekende in een ‘Bron-naar-Tank-studie dat een gemiddeld voertuig op LPG 16% minder CO2 uitstoot t.o.v. benzine. Bij CNG vermindert de uitstoot met 3,3%. Een motor op LPG stoot ook geen fijnstof uit en minder NOX en CO. De LPG-installatie (+/- 2 500 euro) is na ongeveer anderhalf jaar terugverdiend omdat LPG ongeveer 1 euro/liter goedkoper is dan benzine (https://www.vanmeenen.com/wat-is-lpg).
Elektrische motorfietsen
DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN DE WINTEREDITIE VAN ONS LEDENMAGAZINE ONZE STREEK 2020. WIL JE ONS NATUUR- EN MILIEUMAGAZINE OOK GRAAG ONTVANGEN? WORD DAN NU LID VAN MILIEUFRONT OMER WATTEZ EN KLIK HIER.