158 km lang stappen op een goeie week tijd, dat is het plan van milieuactivist Teun Swerts. Maar daarvoor trekt de jonge twintiger niet naar Compostela of andere exotische oorden. Nee, vanaf maandag 21 juni zal deze avonturier gewoon de streek-GR van de Vlaamse Ardennen helemaal afwandelen. Onderweg is het zijn missie om te laten zien hoe uniek en mooi de Vlaamse Ardennen zijn, maar ook om voor Milieufront Omer Wattez (MOW) het milieu, de natuur en het klimaat in de schijnwerpers te plaatsen.

TEKST: Joost Elet   FOTO'S: Claude Descamps

De streek-GR voert langs vele pittoreske dorpjes, zoals Everbeek, Etikhove, Rozebeke en Kwaremont. Maar ook langs de steden Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen. Aan mooie foto’s en filmpjes zal er dus geen gebrek zijn. De enthousiaste wandelaar vat zijn trektocht aan bij het secretariaat van MOW in Oudenaarde en zal ongeveer 20 kilometer per dag afleggen. Hij zal tussen acht en tien dagen onderweg zijn.

Uiteraard zal de jonge milieu- en natuurliefhebber veel oog hebben voor het natuurschoon, de landschappen en de omgeving. Toch gaat Teun gaat niet enkel op zoek naar de mooiste plekjes, maar ook naar de mooiste mensen. Onderweg hoopt de stapper dan ook op heel wat geplande en ongeplande ontmoetingen met medewandelaars en andere milieu- en natuurliefhebbers.

‘De omgeving is belangrijk tijdens het reizen, maar het zijn de mensen die je tegenkomt die een reis echt de moeite waard maken’, vindt Teun. Wie graag een stukje met Teun wil meewandelen, mag een mailtje sturen naar info@milieufrontomerwattez.be.

De volledige wandeltocht zal te volgen zijn op het Instagramaccount van MOW: mow_vzw (Milieufront Omer Wattez (@mow_vzw) • Instagram-foto's en -video's). Maar ook op het Facebookaccount van Milieufront Omer Wattez zal Teun dagelijks iets van zich laten horen. Met zijn actie wil hij het publiek graag ook eens op een andere manier laten kennismaken met MOW.

‘De milieuvereniging zet zich al sinds 1975 hard in voor het leefmilieu en de natuur. Heel wat mooie natuurplekjes en uitzichten zijn in de loop der jaren mede dankzij MOW bewaard gebleven. Maar ze organiseren ook boeiende verbindende activiteiten rond duurzaam samenleven’, vertelt hij. MOW is actief in 20 gemeenten in de Vlaamse Ardennen en de Dender- en de Leievallei.

Teun is net afgestudeerd als bachelor in de ecotechnologie. De drieëntwintigjarige duivel-doet-al is voorzitter van de lokale MOW-werkgroep Brakel-Lierde en vertegenwoordigt MOW in de Minaraad van Brakel. Verder is deze geëngageerde jongeman ook medeoprichter van Plastiek Boetiek, een recyclageproject voor afval van wegwerpplastic.