Omdat de deelauto’s van Solva in zoveel verschillende gemeenten in ons werkingsgebied beschikbaar zijn, besloten we er eens eentje uit te testen. Zou zo een elektrische wagen vlot rijden, snel optrekken en wel over de heuvels van de Vlaamse Ardennen raken? 

Tekst: Joost Elet       Foto's: Jonathan Clerckx

We maakten een afspraak met Nele Defoer van de dienst mobiliteit van Ronse, die ons met plezier wegwijs maakte. Ze legde uit dat gebruikers allereerst de app Share Mobility moeten installeren. Die vind je terug in de App store of op Google Play. Nele raadt ook aan om zeker de tien korte instructievideo’s door te nemen op de website van Valckeniergroep: https://www.valckeniergroep.be/carsharing

Daarin zie je dat na de installatie van de app de registratie volgt. Houd een foto van je rijbewijs en je identiteitskaart klaar. Dan moet je de betaalmethode instellen en eens dat achter de rug is, kan je vlot je eerste deelwagen reserveren. Het systeem wijst zichzelf uit.

  

Vanaf tien minuten voor het gereserveerde tijdslot mag de gebruiker zich naar de wagen begeven. Maar wees zeker niet meer dan een half uur te laat of de reservatie vervalt. Schakel de app in en activeer Bluetooth op minder dan 10 meter van de wagen. Vervolgens legt de app je duidelijk uit welke stappen te ondernemen om de auto op te starten. 

Zo moet je de sleutel en de laadkaart uit het handschoenkastje nemen, op de aan-knop duwen en foto’s nemen van de vier hoeken van de wagen. Verder raden wij ten zeerste af om te vertrekken zonder de laadkabel los te koppelen en in de koffer te stoppen. Maar daar moet je al een heel erg verstrooide professor voor zijn. 

Nu ben je klaar om de motor te starten, weg te rijden uit het parkeervak en de wijde wereld in te trekken. Het is even aanpassen voor wie niet gewend is aan een automaat en de pedalen zijn erg gevoelig, maar het quasi geruisloze, vinnige wagentje presteert erg goed op de weg. Bij terugkomst leidt de app je weer stap voor stap door de afkoppelingsprocedure. 

Ons advies? Geen abonnementskosten, betaalbare huurprijzen, een performant reserveringssysteem en elektrische wagens die een stuk minder vervuilen, … Deze deelauto’s zijn zeer geschikt als aanvulling op de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer. Waarom zou je nog een (tweede) wagen aanschaffen?

Dit artikel verscheen eerder in Onze Streek, het exclusieve milieu- en natuurmagazine Onze Streek. Wil je ook vier keer per week Onze Streek ontvangen? Word dan nu lid van MOW tot eind 2021!