In 2017 trokken we ten strijde tegen de asfaltering van de Lange Ast in Kruisem (Zingem). Na de vernietiging van de vergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, besliste de Deputatie van Oost-Vlaanderen in 2019 om ons beroep in te willigen. De kasseien van de Lange Ast
blijven! FOTO Claude Descamps
Na een jarenlange juridische strijd om het pand te behoeden voor de sloop werd Hof te Boelake op 23 april 2019 definitief aangeduid als Beschermd Monument. FOTO Peter Bral
Milieufront Omer Wattez slaagde er in 2018 in om een oude boomgaard van zo’n 5.000 vierkante meter in Hunnegem te redden. Dankzij een akkoord met de projectontwikkelaar over de bouw van assistentiewoningen werd de boomgaard gespaard en werd er niet in overstromingsgebied gebouwd. FOTO Wim Schrever
Dankzij MOW bestaan de kasseien nog, waar onze streek zo bekend voor is. Elk jaar spelen ze de hoofdrol in de Ronde van Vlaanderen!
Dankzij MOW moest het westelijk deel van het Vijverbos in Roborst hersteld worden tot het oorspronkelijk maaiveld.
Dankzij MOW loopt er geen autostrade dwars door de Vlaamse Ardennen. In 1975 lagen er plannen op tafel voor de A9, die het landschap van west naar oost zou doorsnijden. Milieufront (toen nog Stichting) Omer Wattez mobiliseerde een massa fietsers, tractors en auto's om daartegen te protesteren. We blijven strijden tegen zinloze betonnering van de streek.
MOW protesteerde luid tegen de opslag van radioactief afval in Maarkedal, Brakel, Lierde en Geraardsbergen. De regering borg haar plannen stilletjes op.
Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen ontstond in de schoot van MOW. Hier medestichter en bezieler Paul Van Ceunebroeck tijdens één van zijn vele informatierondes.
Milieufront Omer Wattez is een regionale vereniging die steunt op vrijwilligers. We zijn politiek neutraal. Ons secretariaat ondersteunt de vrijwilligers bij het organiseren van acties en activiteiten.
WAT DOEN WE?
We komen op voor de bescherming en het behoud van milieu en natuur in de Vlaamse Ardennen. We verdedigen ook het cultuurhistorische erfgoed in onze streek. Streven naar een duurzame ontwikkeling van de samenleving doet MOW met acties, activiteiten, publicaties en als het moet via juridische weg.
Nog meer weten? Klik hier voor meer info over onze standpunten, onze artikels in de pers, de derdedonderdagwandelingen en de edities van milieu- en natuurmagazine Onze Streek vanaf 2013.
'Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?' Professor Ulrich Libbrecht, één van de stichtende leden, vertelt over de beginjaren van MOW in vier opeenvolgende filmpjes.
WAAR?
MOW is actief in de valleien van Leie, Schelde en Dender met de tussenliggende heuvels. Ons werkingsgebied
telt 20 gemeenten: Anzegem, Avelgem, Brakel, Deinze (zonder Nevele), De Pinte, Gavere, Geraardsbergen,
Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Nazareth, Oudenaarde, Ronse, Waregem, Wortegem-Petegem,
Zottegem, Zulte en Zwalm.